Fineslinkin koordinoima jätetapahtuma oli menestys!

Suurlähetystön tiedote:
Uutiset, 15.3.2017

Suomalaiset jätehuoltoratkaisut esillä Madridissa

Suurlähettiläs Roberto Tanzi-Albin Madridin virka-asunnon pihalla roikkui eräänä maaliskuisena tiistaina useita tuhansien litrojen vetoisia jäteastioita. Kyseessä ei kuitenkaan ollut kevätsiivouksen valmistelu, vaan jätehuoltoon liittyvä yritystilaisuus, jossa oli paikalla suomalaisyrityksiä sekä Espanjan jätehuollon «kerma».

Madridin virka-asunnolla järjestetään vuosittain useita suomalaisyritysten myynti- ja verkostoitumistapahtumia. Paikallisen konsultin ja Finpron avulla 7.3. järjestetty jätealan tapahtuma oli kuitenkin osallistujamäärältään suurin «seminaarityyppisellä» konseptilla järjestetty yritystilaisuus, joka Madridissa on koskaan järjestetty.

Vieraita oli paikalla yli 90 henkeä, yhteiskunnan eri sektoreilta, jotka tavalla tai toisella ovat tekemisissä jätehuollon – ja laajemmin kiertotalouden – kanssa. Istumapaikat saatiin rakennettua sisätiloihin juuri ja juuri kaikille osallistujille. Kuulijoiden joukossa olivat edustettuna muun muassa 15 espanjalaista kuntaa, suuri joukko jätehuollon ja laajemmin infrastruktuuriasioiden parissa toimivia yrityksiä, sekä alan kannalta kiinnostavia tutkimuslaitoksia ja kansalaisjärjestöjä.

Tervetuliaispuheenvuorossaan suurlähettiläs Tanzi-Albi muistutti, että suomalaiset innovaatiot kattavat yhteiskunnan kehittymiseen tähtääviä ratkaisuja laajalla perspektiivillä; erilaiset teknologiset ratkaisut, koulutusjärjestelmästämme, hyvinvointivaltion rakenteet, sekä jätehuoltoon, jätteiden lajitteluun ja kiertotalouteen liittyvät edistysaskeleet ovat saman ajattelutavan jatkumoa.

Tilaisuuden avauspuhujana ollut Tampereen Teknillisen Yliopiston ympäristötekniikan professori Jukka Rintala antoi kuulijoille tieteellisemmän katsauksen päivän teemaan liittyvistä kysymyksistä, kehityskuluista ja Suomen vahvuuksista. Jätteiden lajittelu, kiertotalous, biokaasun tuottaminen jne. ovat Espanjassa luonnollisesti vahvasti nykyään esillä olevia asioita, mutta ajattelutavoissa on yhä eroa maiden välillä. Professori Rintalan puheenvuoro asetti kuulijat näin ollen oikealle taajuudelle tapahtuman pääosassa olevia suomalaisyrityksiä ajatellen.

Plastiroll Oy, joka on pitkän linjan edelläkävijä ekologisten ja ympäristöystävällisten pakkausratkaisujen kehittäjänä, esitteli tuotteitaan ensimmäisenä. Madridissa asuvana, paikallista muovijätteen määrää kauhistelevana suomalaiskuluttajana näkisin itse tuotteille olevan hyvinkin tilausta!

Molok Oy antoi kuulijoille perusteellisen katsauksen jäteastioihinsa. Laaja tuotevalikoima, niiden lukuisat yhdistelytavat, sekä yhteensopivuus erilaisten jäteautotyyppien kanssa tarjosivat varmasti niin 3,5 miljoonan asukkaan Madridin kuin 10.000 asukkaan Griñonin edustajille – ja kaikille siltä väliltä – mielenkiintoisia ratkaisumahdollisuuksia eteenpäin vietäväksi.

Ecomond Oy:n espanjalainen edustaja kertoi heidän Transport Control System –järjestelmän hyödyntämistavoista jätehuollon kustannustehokkuuden lisäämiseksi. Sensorein varustetut älykkäät jäteastiat ja -autot mahdollistavat mm. reittien optimoinnin, vähentäen työhön tarvittavaa aikaa sekä hiilidioksidipäästöjä.

Lopuksi vieraille oli vielä varattu mahdollisuus konkreettisesti tutustua esiteltäviin tuotteisiin. Virka-asunnon pihalla roikkui nosturiautoista erilaisia malleja Molokin jätesäiliöistä. Lisäksi paikalle oli tuotu Cargotecin nostolaitteita, joita voidaan hyödyntää jätehuollossa.

Vaikka buffetlounas odotti tässä vaiheessa jo sisällä, ja aikataulu oli aavistuksen venynyt, vieraiden houkutteleminen tuotteiden luota ruokailemaan meinasi muodostua vaikeaksi. Lounasta nautittaessa keväisessä auringonpaisteessa verkostoituminenkin kävi mukavissa merkeissä!